пʼятниця, 29 червня 2007 р.

58. Потапці до кулешиків

Взявши булку, порізать її на скибки завтошки, як палець, а кожну скибку на кубики. Укинувши їх у рондель, облить ложкою гарячого масла так, щоб кожен кубик добре набрався їм. Тоді на блясі підсушить кубики в духовці.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

2 коментарі:

Unknown сказав...

Скажіть будьласка, що значить слово "рондель", що це таке.
Дякую.

Володимир Яблонський сказав...

2) назви кухонного приладдя та їжі: баняк – кастрюля; колотівня – товкач; рондель – сковорідка; слоїк – банка; бевка – підлива; канапка – бутерброд; мастеґа – йогурт з полуниць; кісто – тісто

ЗБІРНИК
тез доповідей учасників науково-практичного семінару
здобувачів вищої освіти
«ПРОФЕСІЙНА КОМУНІКАЦІЯ: МОВА,
КУЛЬТУРА, ПРАВО»
2 листопада 2018 року
Львів – 2018 стор. 173
https://www.lvduvs.edu.ua/documents_pdf/biblioteka/nauk_konf/konf_02_11_2018.pdf

Або Ро́ндель, рондельо́к, ронде́лик, ро́ндлик (через пол. rondel від фр. rondelle — «кругляк, шайба») — різновид каструлі, що має довгу ручку, зазвичай має також кришку.
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8C_(%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B4)