середу, 27 червня 2007 р.

1. Сирівець на борщ

Покласти в кадовб черствого житнього хліба (як зостається часом хліб, треба його підсушить в духовці настільки, щоб він злегенька загнітився, але не підгорів), усипати 2 ф. житнього борошна і запарити окропом, накрить і зоставить на добу. Окремо взять 1 ф. борошна, розвести водою, улить дріжчів на 3 к. і покинуть в теплі на добу. Улить цю опару в кадовб, вимішать кописткою, долить теплою водою, щоб кадовб був повний. Через кілька день сирівець буде готовий. Держати його в прохолодному місці, і скільки вибереться, стільки ж зараз долить водою. Зберігається довго. На відро води - 6 ф. сухарів.

З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ - Львів 1913 р.

Борщі та юшки
Перелік страв української кухні

1 коментар:

Анонім сказав...

Подібний цьому сирівець бабуся робила. Вживали його як прохолодний напій. Добавляла для смаку сухофрукти, найкраще була солодка груша-дичка, замість води брали березовий сік. На цьому сирівці робили окрошку, але вона якось по вншому надивалась.