пʼятниця, 29 червня 2007 р.

З. Клиновецька


Страви й напитки на Україні 


Київ-Львів 1913 р.

Про потребу цієї книги не доводиться багато говорити: на нашу думку, вона має таке саме право на істнувавня, як подібні книжки, писані иншими мовами. Але позаяк одно з завданнів українців нашого часу єсть націоналізування свого життя, то, крім часто практичної мети, ця книга має бути одним з  тих дрібних елєментів, що сприяють повноті цілого в справі націоналізації.
Як перша спроба в своїй галузі, книжка, звичайно, не без хиб, хоч покладено на неї чимало щирої праці, і використано багатенько, як рукописних матеріялів, так і друкованих українських етнографичних записів.
Але все це ще далеко не вичерпує справжнього числа всіх українських страв і напитків, Тому впорядчиця щиро прохає всіх, хто забажав би зробити яку увагу до цього видання або подати який новий рецепт - надсилати листи по адресі: Киів, Безаківська,8 "Українська книгарня". Кожна, навіть найдрібніша, увага чи порада стане у великій пригоді для більшого і повнішого видання.
Право перекладу лишається за впорядчицею на підставі статі 33-ої закона 20 березіля (марта) 1911 року.
При нагоді впорядчиця висловлює свою щиру подяку пп-ям М. Щербатюковій, К. Гаркушенко, О. Шкляревській що ласкаво дозволили використать їхні записи, і всім тим, хто допоміг при складанні цієї книжки.
  ______________


ОГЛАВ.

РОЗДІЛ І. Борщі та юшки.
РОЗДІЛ ІІ. До борщів та юшок.
РОЗДІЛ ІІІ. Смаженина.
РОЗДІЛ ІV. Риба.
РОЗДІЛ V. Підлеви.
РОЗДІЛ VI. Городина.
РОЗДІЛ VII. Страви з борошна, сиру, тощо.
РОЗДІЛ VIII. Каші та бабки.
РОЗДІЛ IX. Солодкі страви
РОЗДІЛ 10. Запаси.
РОЗДІЛ XI. Закуски.
РОЗДІЛ XII. Напитки.
РОЗДІЛ XIII. Хліб, булки, пиріжки.
РОЗДІЛ XIV. Паски
РОЗДІЛ XV. Солодке тісто.
РОЗДІЛ XVI. Повидла, варення, цукерки.
_____


____________

Українська кухня. Збірники кулінарних рецептів.

Немає коментарів: