неділя, 8 липня 2007 р.

798. Паска (папушник) кононівська

4 скл. борошна запарить 6 скл. молока, ростерти добре, щоб не було грудок. Скоро прохолоне, улить ¼ ф. дріжчів, розведених холодним пряженим молоком, вимішать і поставить, щоб сходило. Тим часом взять 60 жовтків, протерти на сито і ростерти в макотрі з 4 скл. цукру-піску. Як тісто зійде, влить жовтки, усипать ложечку соли і для паху, хто що лю­бить. Тоді досипать борошна, приближно до 9 скл., тільки сипать потроху, а не одразу. Тісто повинно буть мяке, але не рідке. Місить, доки не одлипатиме од рук. Тоді влить 1 скл. теплого, але не гарячого масла і помісить ще. Не тре­ба чекать, щоб тісто занадто довго сходило. Виложить у пушку так, щоб воно захопило ⅓ її. Як зійде до ¾ пушки—ставить у піч на 1 годину або й більше, зважаючи на тепло печі.


З. Клиновецька
Страви й напитки на Україні
Київ-Львів 1913 р.

Немає коментарів: