четвер, 19 липня 2007 р.

Боровик жовтий — Boletus impolitus (Ft.) Quel.

Шапинка 4—15(20) см у діаметрі, сірувато-жовтувата, вохря­но-жовтувата, жовтувато-коричнювата. Пори жовтуваті, жовті, згодом оливкуваті. Спори 12—14 X 4—6 µ, жовтуваті. Ніжка 4—15(18) Х 2—5(8) см, світло-жовта, лимонно-жовта, з віком брудно-жовта, зрідка до основи коричнювато-червонувата; зер­ниста (без сітки). М'якуш щільний, жовтуватий, над трубочками жовтий, при розрізуванні не змінюється; приємний на смак, з лег­ким запахом карболки. Як і попередній вид, дуже добрий їстів­ний гриб.
У листяних та мішаних лісах, під дубом. Липень — жовтень.
М. Я. Зерова
Їстівні та отруйні гриби України
"Наукова думка" Київ - 1970

Перелік страв української кухні
Страви з грибів

Немає коментарів: