неділя, 15 червня 2008 р.

Борщі

Для української кухні характерний широкий асортимент заправних перших страв. Перше місце серед них посідають борщі, їх налічується до 80 видів.
Необхідною складовою борщу є буряки, які надають йому смаку і забарвлення. Як правило, до складу борщів, крім буряків, входять капуста, морква, картопля, петрушка, цибуля, помідори (то­матне пюре), а також квасоля, яблука, кабачки тощо.
В основному борщі готують на кістковому або м'ясо-кістковому бульйоні. Борщ можна приготу­вати також на курячому бульйоні, грибному відварі.
Для надання борщам своєрідного кислуватого смаку до бульйонів (здебільшого готових) дода­ють квас-сирець, сік квашених буряків, бурякову закваску (настої) тощо.
Основний вид жиру, який використовують для борщів, — свиняче сало. Його товчуть або розти­рають у ступці із часником, цибулею й зеленню петрушки до утворення однорідної маси й заправ­ляють нею борщ за 2 — 3 хв. до готовності.
Різні варіанти борщів найчастіше носять найменування місцевості, в якій вони з'явились: борщ київський, полтавський, волинський, чернігівський та інші. Особливо популярний український борщ нині розповсюджений усюди. Для його приготування використовують до 20 різних продуктів, що й визначає його високі смакові властивості.
Перед подаванням у борщ кладуть сметану, можна посипати страву дрібно нарізаною зеленню.

· 1.97. Квас буряковий
· 1.98. Квас-сирець з сухарів
· 1.99. Борщ український
· 1.100. Пампушки з часником
· 1.101. Борщ київський
· 1.102. Борщ київський з грибами
· 1.103. Борщ кіровоградський (з грінками)
· 1.104. Борщ львівський
· 1.105. Борщ по-бахмацьки
· 1.106. Борщ чернігівський
· 1.107. Борщ полтавський з галушками
· 1.108. Борщ волинський
· 1.109. Борщ волинський з грибами
· 1.110. Борщ з баклажанами
· 1.111. Борщ з грибами
· 1.112. Борщ літній
· 1.113. Борщ з рибою
· 1.114. Борщ дніпровський
· 1.115. Борщик з вушками
· 1.116. Вушка з грибами


Перелік страв української кухні
Старовинні рецепти борщів та юшок
Михайло Поплавський співає про борщ
Текст пісні про борщ

Немає коментарів: