четвер, 17 січня 2013 р.

1.448. Вареники з фаршем з ягід або яблук

Тісто розкочують у вигляді валиків, які нарізують невеликими шматочками масою 10-11 грамів і розкочують на кружальця.  На підготовлені кружальця тіста кладуть фарш масою 10-12 грамів і защіпують, надаючи форми півмісяця.
Вареники опускають у киплячу підсолену воду й варять при слабкому кипінні 5-7 хвилин.
Подають вареники зі сметаною  або зі сметаною  та цукром.



Брутто, грамів
Нетто, грамів
Тісто для вареників №1.432
82
82
Фарш з ягід або яблук №1.491
-
103
Маса напівфабрикату
-
185
Маса готових вареників
-
200
Сметана
30
30
або сметана
20
20
та цукор
10
10
Вихід: зі сметаною
-
230
                                              зі сметаною та цукром
-
230


Тісто для вареників
Рецепти вареників
Перелік страв української кухні

1.491. Фарші з ягід або яблук

Зі свіжих вишень, слив та абрикосів видаляють кісточки , з яблук - насіннєві гнізда. Яблука шаткують або нарізують скибочками. Полуниці та чорну смородину перебирають, видаляють із них плодоніжки й промивають.
Підготовлену плодову м'якоть  посипають цукром та прогрівають до температури 30-40°С. Потім поступово, безперервно помішуючи, всипають манні крупи та прогрівають фарш протягом 20-30 хвилин при температурі  90-95°С.
Перед використанням фарш охолоджують.
Під час використання заморожених фруктів із них після розморожування видаляють кісточки. Кількість  заморожених фруктів для фаршу зменшують, а манних крупів збільшують на 5%.


Брутто, грам
Нетто, грам
Вишні
956
810
або сливи
900
810
або абрикоси
940
810
Цукор
190
190
Крупи манні
70
70
Вихід
-
1000



Полуниці
885
750
Цукор
230
230
Крупи манні
90
90
Вихід
-
1000



Чорна смородина
765
750
Цукор
265
265
Крупи манні
55
55
Вихід
-
1000



Яблука свіжі
958
840
Цукор
175
175
Крупи манні
70
70
Вихід
-
1000

Тісто для вареників
Рецепти вареників
Перелік страв української кухні