четвер, 28 червня 2007 р.

7. Борщ київський з куркою

3 склянки бурякового квасу, 1 склянку сировцю, розвести водою, посолити. Вкинуть 2 ф. яловичини, курку й варить. Як курка звариться, то її вийнять, вкинуть три великі шатковані буряки та кришеної моркви, петрушки, салери, молоденької зеленої квасолі. Як буряк звариться, - вкинуть 1 ф. баранини. А тоді вже покласти капусти, розрізаної на шестеро, або більш, трохи картоплі. Затовкти салом з цибулею, петрушкою та укропом. Як все звариться, заправить свіжими, тушкованими в маслі й протертими баклажанами(тут помідорами), а взімку квашеними, забілити сметаною. Мясо й курку поділить і покласти в миску. До борщу подають крашанки або пиріжки, або кашу.
Баранину треба брати з під ребер; добре вкинуть у всякий борщ, як починає кипіти, одну більшу, або дві маленькі кислички, борщ набуває од їх прегарний смак та пах, але тоді зменшити порцію квасу й сировцю.


З. Клиновецька
Cтрави й напитки на Україні
Київ - Львів 1913 р.

Немає коментарів: